Ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Σύμβαση με το ΥΕΘΑ

26510 42003      drkoliosmarios@gmail.com

Μάριος Δ. Κολιός

Ειδικός Καρδιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/European Resuscitation Council-ERC

ERC Course Director/Instructor BLS/AED-ILS-ALS-PALS

Ελάττωση βάρους στην παιδική ηλικία σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2


Ο αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔ2) στην ενηλικίωση μειώνεται σημαντικά σε υπέρβαρα αγόρια που κατάφεραν να αποκτήσουν ένα φυσιολογικό βάρος κατά την εφηβεία και να το διατηρήσουν μέχρι και την πρώιμη ενήλικη ζωή (διαβάστε για τον ΣΔ2 στον σύνδεσμο http://kolios-kardiologos.gr/σακχαρώδης-διαβήτης-τύπου-2 )

Για να καθοριστεί κατά πόσο ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ2 στην ενηλικίωση μπορεί να αποφευχθεί με την απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίπτωση του ΣΔ2 σε ηλικίες από 30 ως 60 έτη, σε μία μακροχρόνια μελέτη στην Δανία, η οποία συμπεριέλαβε 62.000 άνδρες από την παιδική τους ηλικία. Οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην μελέτη πραγματοποιήθηκαν στις ηλικίες των 7 ετών, των 13 ετών, και ως νεαροί ενήλικες (ηλικίες από 17 ως 26 ετών). Τα αποτελέσματα ήταν ως εξής:

-Περίπου 11% των ανδρών ανέπτυξαν ΣΔ2 κατά την παρακολούθησή τους.

-Η επίπτωση της παχυσαρκίας ήταν 5% στην ηλικία των 7 ετών και αυξήθηκε στο 8% στην ηλικία των 13 ετών.

-Ενώ το αυξημένο σωματικό βάρος ανεξαρτήτου ηλικίας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 , οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως νεαροί ενήλικες, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

-Τα αγόρια που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 7 ετών, τα οποία όμως έχασαν βάρος και βρέθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι την ηλικία των 13 ετών και έπειτα, είχαν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 με τους άνδρες που δεν είχαν ποτέ αυξημένο βάρος.

-Οι έφηβοι που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην ηλικία των 13 ετών και ως νεαροί ενήλικες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ2 σε σχέση με τους άνδρες που είχαν αυξημένο βάρος μόνο ως νεαροί ενήλικες.

-Μεταξύ των περίπου 500 αγοριών που ήταν παχύσαρκα σε ηλικία 7 ετών, το 33% παρέμεινε υπέρβαρο ή παχύσαρκο στην ενηλικίωση. Η μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ-Body Mass Index-BMI) από υπέρβαρο σε φυσιολογικό βάρος μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση συσχετιζόταν με σημαντική μείωση του κινδύνου για ΣΔ2 (διαβάστε περισσότερα στον σύνδεσμο http://kolios-kardiologos.gr/δείκτης-μάζας-σώματος-body-mass-index-δμσβμι )

-Άνδρες που ήταν παχύσαρκοι κατά την πρώιμη ενηλικίωση είχαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ΣΔ2 ανεξαρτήτως του ΔΜΣ κατά την παιδική ηλικία.

Όλα αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν την σημασία μείωσης βάρους των παιδιών κατά την παιδική ηλικία και ο στόχος στρέφεται στο να βρεθούν κατάλληλα μέσα και τρόποι ελάττωσης του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα κατεβάζοντας την δωρεάν εφαρμογή για κινητά android στον σύνδεσμο https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.kcgfvcobyzondkruuwjleyzifpmxgqtsvxdsrbpwahl 

 

(Πηγή: Bjerregaard LG et al. Change in overweight from childhood to early adulthood and risk of type 2 diabetes. N Engl J Med 2018 Apr 5; 378:1302.)  (http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1713231 )

Μετάφραση-Επιμέλεια: Μάριος Δ. Κολιός, Ειδικός Καρδιολόγος-Στρατιωτικός Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Ιωαννίνων )

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/European Resuscitation Council-ERC

ERC Course Director/Instructor BLS/AED-ILS-ALS-PALS

Ιωάννινα

Διεύθυνση

Λεωφόρος Δωδώνης 24 - 2ος όροφος,

ΤΚ: 45332, Ιωάννινα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Ιωάννινα: 26510 42003 - 6944776210

Email

drkoliosmarios@gmail.com

Θα μας βρείτε στα:














by site4doctor and MyMedical