Ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Σύμβαση με το ΥΕΘΑ

26510 42003      drkoliosmarios@gmail.com

Μάριος Δ. Κολιός

Ειδικός Καρδιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/European Resuscitation Council-ERC

ERC Course Director/Instructor BLS/AED-ILS-ALS-PALS

Αρτηριακή Υπέρταση, Διατροφή και Βάρος


Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;
Η αρτηριακή υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι μία συχνή διαταραχή η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, και νεφρική νόσο.

Η τροποποίηση στη διατροφή και η απώλεια βάρους αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους για μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που επίσης οδηγούν σε μείωση της πίεσης είναι η διακοπή καπνίσματος, η μείωση του στρες, η ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η άσκηση. Αρκετοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επιπλέον και φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της υπέρτασης.

 

Ποιες είναι οι διατροφικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης;

Μείωση κατανάλωσης αλατιού: Η κύρια πηγή αλατιού (χλωριούχου νατρίου) στην διατροφή περιλαμβάνεται στα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα από σουπερμάρκετ ή εστιατόρια. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μόνο μικρή ποσότητα άλατος , παρόλα αυτά , οι περισσότεροι καταναλώνουν υπέρμετρη ποσότητα αλατιού, μεγαλύτερη από αυτή που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Μία δίαιτα χαμηλή σε νάτριο περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια νατρίου την ημέρα. Όταν η ποσότητα νατρίου μειώνεται από 4 γραμμάρια στα 2 γραμμάρια την ημερά, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 2 με 3 mm Hg. Αυτή η μείωση μπορεί να φτάσει τα 10 mm Hg σε βάθος ετών, και κατ’ επέκταση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα και καρδιαγγειακά συμβάματα.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπέρμετρη κατανάλωση αιθανόλης αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πάνω από 2 ποτήρια αλκοολούχου ποτού την ημέρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου αιθανόλη.

Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών: Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά στην εμφάνιση υπέρτασης ή να μειώσει την ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών: Η λήψη φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών είναι 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα. Φυτικές ίνες εμπεριέχονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, και η λήψη τους πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, λόγω του αισθήματος κορεσμού και αερίων που μπορεί να προκαλέσουν.

Αύξηση κατανάλωσης ψαριών: Η κατανάλωση ψαριού, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ειδικά όταν συνδυάζεται και με απώλεια βάρους, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Άσκηση: Η καθημερινή άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο) για 20 με 30 λεπτά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και όταν το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό, και το όφελος αυτό παραμένει για όσο διάστημα συνεχίζεται η σωματική δραστηριότητα.

Απώλεια βάρους και Υπέρταση: Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης , σακχαρώδους διαβήτη, και καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ο ορισμός του υπέρβαρου και παχύσαρκου βασίζεται στον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος-ΔΜΣ (Body Mass Index-BMI). Ένας ασθενής είναι υπέρβαρος όταν ο ΔΜΣ είναι 25 με 30, ενώ ένας ασθενής είναι παχύσαρκος όταν ο ΔΜΣ είναι από 30 και άνω. Για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού και να αυξηθεί η άσκηση.

Αποφυγή φαρμάκων ή άλλων συμπληρωμάτων και σκευασμάτων που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη-ΜΣΑΦ (ιβουπροφένη, ναπροσύν) μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, καθώς και τα αντισυλληπτικά χάπια . Επιπλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε σκευάσματα που προκαλούν απώλεια βάρους ή άλλα συμπληρώματα, καθώς και εκείνα ενοχοποιούνται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, να ρωτάτε πάντοτε τον θεράποντα ιατρό σας.

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/European Resuscitation Council-ERC

ERC Course Director/Instructor BLS/AED-ILS-ALS-PALS

Ιωάννινα

Διεύθυνση

Λεωφόρος Δωδώνης 24 - 2ος όροφος,

ΤΚ: 45332, Ιωάννινα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Ιωάννινα: 26510 42003 - 6944776210

Email

drkoliosmarios@gmail.com

Θα μας βρείτε στα:














by site4doctor and MyMedical