Η μείωση κατανάλωσης αλατιού μπορεί να σας προσθέσει χρόνια ζωής
Το γρήγορο φαγητό (fast food) μπορεί να είναι βολικό, αλλά μπορεί να είναι και ιδιαίτερα αλμυρό. Αμερικάνοι τρώνε περίπου 3.400 mg αλατιού την ημέρα, αρκετά περισσότερο από τα συνιστώμενα 2.300 mg ημερησίως, και υπερδιπλάσια ποσότητα από τα 1.500 mg που συστήνονται σε ασθενείς άνω των 50 ετών με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρική νόσο.
Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης άλατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα , μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της επιβίωσης ακόμα κι αν δεν συντρέχουν άλλα προβλήματα υγείας.
«Η Δυτική διατροφή έχει υπέρμετρη ποσότητα αλατιού… Οι Δυτικοί τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό) και καρκίνο στομάχου», αναφέρει η Σόνια Ανγκελόνε, διατροφολόγος εξειδικευμένη στην καρδιαγγειακή δίαιτα και διατροφή, και ομιλήτρια στο Academy of Nutrition and Dietetics. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, για κάθε 1000 mg αύξηση πρόσληψης αλατιού, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάματα αυξάνεται κατά 17%.
Σύμφωνα με το American Heart Association , το ανθρώπινο σώμα χρειάζονται μόλις 500 mg ημερησίως για να μπορέσει να λειτουργήσει φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από 3.400mg την ημέρα.
Και να όλα τα προαναφερθέντα δεδομένα δεν αποτελούν μέχρι τώρα κίνητρο για την μείωση κατανάλωσης άλατος, μία προ μηνός μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine μπορεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η τήρηση των συστάσεων για τα ανώτερα όρια κατανάλωσης άλατος «μπορεί να αποτρέψουν 450.000 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου και 83.000 θανάτους σε βάθος 20ετίας».
(Πηγή: https://edition.cnn.com/2018/04/26/health/salt-longevity-food-drayer/index.html
Μετάφραση: Μάριος Δ. Κολιός, Ειδικός Καρδιολόγος-Στρατιωτικός Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Ιωαννίνων )