Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί για πλήρη κατάργηση των τρανς-λιπαρών στα τρόφιμα μέχρι το 2023
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέλει την πλήρη εξάλειψη των τεχνιτών τρανς λιπαρών από τα τρόφιμα παγκοσμίως μέσω μίας βήμα προς βήμα στρατηγικής, και αυτό μέχρι το 2023.
Την Δευτέρα, ο ΠΟΥ ξεκίνησε μία κίνηση-πρωτοβουλία που την ονόμασε REPLACE (αντικατάσταση) με την οποία θα παράσχει οδηγίες σε όλες τις χώρες για τον τρόπο με τον οποίο θα αντικαταστήσουν όλα τα τρανς λιπαρά των τροφών τους , οδηγώντας πιθανότατα σε πλήρη εξάλειψή τους παγκοσμίως. «Αυτή η πρωτοβουλία έχει σκοπό να καθοδηγήσει τις χώρες στην έκδοση κατάλληλης νομοθεσίας και κανονισμών με σκοπό την εξάλειψη των τρανς λιπαρών» ανέφερε ο Δρ. Φρανσέσκο Μπράνκα, διευθυντής στο Τμήμα Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη στον ΠΟΥ, στην Γενεύη της Ελβετίας.
Τα τεχνητά τρανς λιπαρά δημιουργούνται όταν φυτικά έλαια μεταβάλλονται με κατάλληλη επεξεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση. Τα υδρογονωμένα λιπαρά μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα τηγανητά φαγητά, στα σνακ και σε προϊόντα όπως μαργαρίνη, κρέμα καφέ και άλλα φαστ φουντ. Τα τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και κατ’ επέκταση να αυξήσουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Επιπλέον περιλαμβάνει αρκετό ψάρι και ορισμένα πουλερικά, ενώ δεν περιλαμβάνει (ή εμπεριέχονται σε πολύ μικρή ποσότητα) κόκκινο κρέας, γλυκά, αυγά και βούτυρο.
(Πηγή: https://edition.cnn.com/2018/05/14/health/trans-fats-who-2023-intl-bn/index.html )
Μετάφραση-Επιμέλεια:
Μάριος Δ. Κολιός, Ειδικός Καρδιολόγος-Στρατιωτικός Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Ιωαννίνων )