Μελέτη αναδεικνύει ότι ορισμένες γεύσεις που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων
Μία μελέτη που δημοσιεύεται στο Healthday (14/6,Thompson) από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, αναφέρει ότι σε έρευνα που έγινε σε εργαστήρια ανέδειξε πως πέντε γεύσεις που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα (μενθόλη-μέντα, ακετυλοπυριδίνη-γεύση καμένου, βανιλίνη-βανίλια, σιναμαλδεΰδη-κανέλα, και ευγενόλη-γαρύφαλλο) «προκάλεσαν βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα που ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στα αγγεία και την καρδιά. Η υπεύθυνη της μελέτης Τζέσικα Φέτερμαν, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ιατρικής Σχολής στο Μπόστον, αναφέρει ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα ήταν ανίκανα να παράξουν νιτρικό οξείδιο, το οποίο προστατεύει το κυκλοφορικό σύστημα καθώς εμποδίζει την δημιουργία θρόμβων και αναστέλλει την φλεγμονή.
Στο MedPage Today (14/6, Boyles), αναφέρεται ότι περισσότερες από 7000 γεύσεις χρησιμοποιούνται ήδη στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αν και πολλές από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς ως τρόφιμα, η Φέτερμαν σχολιάζει «Όταν τρώμε κάτι, το στομάχι μας έχει πολλαπλούς μηχανισμούς να το αποδομήσει και να το κάνει μη τοξικό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πνεύμονες και τα αγγεία, όπου είναι αρκετά απροστάτευτα». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο journal of Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.
Πηγή:
https://www.medpagetoday.com/pulmonology/smoking/73507
Μετάφραση-Επιμέλεια:
Μάριος Δ. Κολιός, Ειδικός Καρδιολόγος-Στρατιωτικός Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Ιωαννίνων