Η παιδική παχυσαρκία είναι πολύ συχνή στις μεσογειακές χώρες-πηγή της μεσογειακής διατροφής
Είναι ευρέως γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, τόσο στο καρδιαγγειακό σύστημα όσο και γενικότερα στον μεταβολισμό. Αλλά με βάση νέα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά στις μεσογειακές χώρες, και από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.
Η νέα αναφορά του ΠΟΥ , που παρουσιάστηκε προ λίγων ημερών στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βιέννη, αναφέρει ότι από τις 34 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες όπως η Κύπρος, Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα , το Σαν Μαρίνο και η Ισπανία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Σε αυτές τις χώρες, περίπου ένα στα πέντε αγόρια ήταν παχύσαρκο (18% ως 21% των αγοριών). Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα κορίτσια ήταν ελαφρώς μόνο χαμηλότερα.
Η παιδική παχυσαρκία είναι πιο συχνή σε αυτές τις χώρες από ότι στις Η.Π.Α., όπου περίπου το 17% των παιδιών είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention). « Η παχυσαρκία πιστεύουμε οφείλεται στην μη εφαρμογή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και στην αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση» αναφέρει η Δρ.Γιάο Μπρέντα, διευθύντρια του WHO European Office for Prevention and Control of Noncommunicable Diseases. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τυπικά υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση ψαριού και οσπρίων και χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος και γλυκών.
Μετάφραση-Επιμέλεια: Μάριος Δ. Κολιός, Ειδικός Καρδιολόγος-Στρατιωτικός Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Ιωαννίνων