Ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Σύμβαση με το ΥΕΘΑ

26510 42003      drkoliosmarios@gmail.com

Μάριος Δ. Κολιός

Ειδικός Καρδιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/European Resuscitation Council-ERC

ERC Course Director/Instructor BLS/AED-ILS-ALS-PALS

Η παιδική παχυσαρκία είναι πολύ συχνή στις μεσογειακές χώρες-πηγή της μεσογειακής διατροφής


Είναι ευρέως γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, τόσο στο καρδιαγγειακό σύστημα όσο και γενικότερα στον μεταβολισμό. Αλλά με βάση νέα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά στις μεσογειακές χώρες, και από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Η νέα αναφορά του ΠΟΥ , που παρουσιάστηκε προ λίγων ημερών στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βιέννη, αναφέρει ότι από τις 34 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες όπως η Κύπρος, Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα , το Σαν Μαρίνο και η Ισπανία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Σε αυτές τις χώρες, περίπου ένα στα πέντε αγόρια ήταν παχύσαρκο (18% ως 21% των αγοριών). Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα κορίτσια ήταν ελαφρώς μόνο χαμηλότερα.

Η παιδική παχυσαρκία είναι πιο συχνή σε αυτές τις χώρες από ότι στις Η.Π.Α., όπου περίπου το 17% των παιδιών είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention). « Η παχυσαρκία πιστεύουμε οφείλεται στην μη εφαρμογή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και στην αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση» αναφέρει η Δρ.Γιάο Μπρέντα, διευθύντρια του WHO European Office for Prevention and Control of Noncommunicable Diseases. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τυπικά υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση ψαριού και οσπρίων και χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος και γλυκών.

Πηγή : https://edition.cnn.com/2018/05/29/health/childhood-obesity-europe-mediterranean-study-intl/index.html

Μετάφραση-Επιμέλεια: Μάριος Δ. Κολιός, Ειδικός Καρδιολόγος-Στρατιωτικός Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Ιωαννίνων

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ειδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εξειδικευθείς στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση/European Resuscitation Council-ERC

ERC Course Director/Instructor BLS/AED-ILS-ALS-PALS

Ιωάννινα

Διεύθυνση

Λεωφόρος Δωδώνης 24 - 2ος όροφος,

ΤΚ: 45332, Ιωάννινα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Ιωάννινα: 26510 42003 - 6944776210

Email

drkoliosmarios@gmail.com

Θα μας βρείτε στα:














by site4doctor and MyMedical